• T 0313 415 078
  • @info@fysioplein9.nl

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem:

Lymfoedeem

Is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem. Deze storing kan een aangeboren afwijking zijn, men spreekt dan van een primair lymfoedeem. Een secundair lymfoedeem treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Dit is een vaak voorkomend probleem na een borstbesparende operatie of een borstamputatie waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been.

Veneus oedeem

Is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem dat ontstaat in de benen. 90% van het bloed wordt via de aderen naar het hart teruggepompt en 10% wordt via het lymfesysteem teruggevoerd. Doordat bij veneuze klachten de aders in de benen niet meer goed functioneren, kunnen ze het bloed niet meer goed terugpompen naar het hart. Het lymfesysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI).

Lipoedeem

Is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en vetophoping, dat ontstaat in de (boven)benen en soms in de (boven)armen. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug in tegenstelling tot lymfoedeem en veneus oedeem, waarbij je dit wel ziet. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond “sinaasappelhuid” of “cellulitis” genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Ook is bij lipoedeem pijn een veel voorkomende klacht. Afname van gewicht heeft amper invloed op lipoedeem. Bewegen, compressietherapie en een gezonde levensstijl is de beste remedie om het lipoedeem te verminderen of stabiel te houden.

De oedeemfysiotherapeuten (Marga Nijhuis & Tessa Bölger) kunnen gebruik maken van verschillende behandeltechnieken:

Manuele Lymfedrainage (zie ook elders op deze website): Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie van ons lichaam. Bij personen met (lymf)oedeem is deze functie uit balans is gebracht. Manuele lymfedrainage kan dit natuurlijke proces ondersteunen. Met behulp van specifieke pompende handbewegingen kan de oedeemfysiotherapeut het lymfesysteem stimuleren en het functioneren van goede vaten bevorderen. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd. Een belangrijk onderdeel van deze behandeling is Zelfdrainage. Dit zijn specifieke oefeningen die het lymfesysteem ondersteunen en de cliënt zelfstandig kan uitvoeren.

Compressie Therapie: Er worden zwachtels aangebracht die druk op de lymfevaten geven. Door de positieve invloed op de lymfedoorstroming blijft het effect van de behandeling behouden. Het is aan te raden om tijdens het dragen van de zwachtels veel te bewegen, hierdoor wordt het lymfestelsel nog meer gestimuleerd. Aan het eind van de behandeling kan een Therapeutische Elastische Kous aangemeten worden om de afname van het oedeem te behouden. Bij sommige cliënten kan het gebruik van de ‘Lymphapress’ aangewezen zijn. Dit apparaat geeft intermitterende compressie via een manchet op het aangedane lidmaat. Deze luchtdrukgolven bevorderen de lymfafvoer naar het nabijgelegen lymfeklierstation. Intermitterende compressietherapie is geen op zichzelf staande therapie, maar kan een onderdeel zijn van de oedeembehandeling.

Lymftaping: Hiervoor gebruiken wij elastisch tape. Deze tape heeft een liftend effect op de huid waardoor de lymfestroom bevorderd wordt. Het is mogelijk om met deze tape te douchen of zelfs te zwemmen.

Uw specialisten

Marga Nijhuis

Aanwezig op: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

lees meer

Tessa Bölger

Aanwezig op: maandag en donderdag

lees meer

Wilt u een afspraak maken?
Dit kan ook zonder verwijzing!
Online of neem contact met ons op.

Lees meer

Onze partners

made by Akas.nl