• T 0313 415 078
  • @info@fysioplein9.nl

Dry needling

Dry Needling van myofasciale triggerpoints is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut en is een succesvolle vorm van triggerpoint therapie.

Verschil tussen acupuntuur en dry needling

Bij Dry Needling therapie worden spieren met een speciale techniek aangeprikt en raken deze op die manier snel en langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en wordt er geen vloeistof in de spier gebracht. Belangrijk is het onderscheid tussen acupunctuur en Dry Needling therapie. Acupunctuur richt zich op de ‘energie’ van het lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere naalden die vaak oppervlakkig in het lichaam worden gezet en daar enige tijd blijven. Bij Dry Needling wordt er meestal gebruik gemaakt van 1 naald en wordt er specifiek geprikt op ‘triggerpoints’ met als doel de spier kortdurend te prikkelen en vervolgens te ontspannen.

Myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een algemene medische term, die pijn beschrijft afkomstig van spiervliezen en spieren (= de fascia). Myofasciale pijn is een veelvoorkomende oorzaak van klachten en kan door iedere spier in het lichaam worden veroorzaakt. De pijn varieert van een zeurend, zwaar of drukkend karakter tot doof of tintelend, maar kan ook zeer hevig en stekend van karakter zijn. Vaak worden deze klachten niet direct door een arts herkent, ook zijn ze niet aantoonbaar met medische beeldvorming (bijv. radiologisch onderzoek).

Triggerpoint

Myofasciale pijn kan aan de basis liggen van verschillende klachten in het houdings-en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints. Een triggerpoint is een drukpijnlijke verharding in een spier, die vaak pijn op afstand (= ’referred pain’) veroorzaakt. Deze punten kunnen bewegingsbeperking, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten. Dit vermoeilijkt de aan- en afvoer van stoffen. De spier raakt verkort en minder goed doorbloed. Dit kan leiden tot uitputting, pijn en uiteindelijk verzwakking van de spier. Andere spieren zullen de taken proberen over te nemen. Wanneer deze situatie langdurig aanwezig is, zal dit leiden tot overbelasting van de omliggende spieren en ontstaan er eveneens triggerpoints in deze spieren. Kortom verergering en uitbreiding van het klachtenpatroon. Een speciaal geschoolde fysiotherapeut herkent het klachtenpatroon van de cliënt en weet het betreffende triggerpoint te lokaliseren. Met compressie op het triggerpoint kan men de voor de cliënt herkenbare ‘referred pain’ oproepen. Op deze manier kan de behandellocatie en behandelrichting worden vastgesteld.

Mofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints kunnen ontstaan door acute (verkeerde beweging, trauma) of chronische overbelasting. Triggerpoints kunnen de oorzaak, onderhoudende factor en/of het gevolg zijn van: Achillespees klachten, Carpaal tunnel syndroom, Frozen shoulder, Golferselleboog, Kniepijn, Kuitkramp, Postoperatieve pijn, RSI-klachten, Rotator cuff syndroom, Schouderpijn, Stijve spieren en gewrichten, Tenniselleboog, Uitstralende/Gerefereerde pijn naar de arm of het been etc. Dry Needling therapie kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van deze problematiek door zich direct te richten op het uitschakelen van de triggerpoints in de spier(en).

Nauwelijks voelbaar

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks voelbaar. Als het problematische triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel en noemen wij de ‘twitch’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Na de behandeling kan de geprikte locatie en het bijbehorende ‘referred pain’-gebied vermoeid/stijf aanvoelen. Dit ‘spierpijn’ gevoel is vaak van korte duur. Blijf na de behandeling rustig in beweging (bijv. wandelen) en wacht met het zwaar belasten van het lichaam tot de volgende dag. Ook krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Uw specialisten

Marit Burgmeijer

Aanwezig op: dinsdag en vrijdag

lees meer

Tessa Bölger

Aanwezig op: maandag en donderdag

lees meer

Wilt u een afspraak maken?
Dit kan ook zonder verwijzing!
Online of neem contact met ons op.

Lees meer

Onze partners

made by Akas.nl